15 Ağustos 2015 Cumartesi

Küresel Isınma Nedir? Nedenleri Nelerdir? Sonuçları Nelerdir?


kuresel isinma



Küresel ısınma atmosfere salınan gazların özellikle sera gazlarının etkisi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Küresel ısınma, Dünya üzerinde bir yıl boyunca ölçülen sıcaklıklarda görülen artışa denmektedir. 19. yüzyılın sonlarından beri bu sıcaklık 0,5 ile 0,8 C arasında arttı ve 21. yüzyılın sonlarına kadar bu sıcaklık 1,4 ile 2,8 C arasında artacak. Bu artış geçmiş yıllara oranla giderek artmaktadır. NASA'nın ölçümüne göre 1800'lü yıllardan beri yapılan bu ölçümlerde 2005 yılı en sıcak yıl olmuştur.

Dünya yüzeyi güneş ışınları tarafından ısıtılmaktadır ve Dünya da bu ışınları tekrardan atmosfere yansıtmaktadır. Fakat atmosferdeki sera gazları bu ışınları tutmakta ve böylece sera gazları dünyada küresel ısınma olmasına neden olmaktadır.

Küresel ısınmayla oluşan gittikçe artan ısı artışının birçok nedeni olduğu bilinmekte ama bunlardan sera gazlarının başlıca sebep olduğunu bilimsel çoğunluk belirtmektedir. Küresel ısınmanın insanlar ve dünya üzerinde etkilerinin son 50 yılda gözle görülebilir hale geldiği bilimsel olarak kabul edilmektedir. Bilim insanları bu sıcaklık artışının yol açacağı hızlı bir iklim değişikliğine insanların ve ekosistemin uyum sağlayamayacağını belirtmektedirler.


Küresel ısınma birtakım önlemlerle engellenebileceğinden tüm dünya ülkeleri buna yardımcı olmak adına Kyoto protokolünü imzalamışlardır. Kyoto protokolü atmosfere salınan karbondioksit, metan ve nitrus oksit gazlarının salınımını düşürmeyi hedeflemektedir.

kuresel isinmanin nedenleri

Küresel Isınmanın Nedenleri Nelerdir?


Küresel ısınmayı analiz eden klimatologlar ısınmanın çok büyük miktarına insanların neden olduğunu tespit etmişlerdir. İnsanların ısınmayı arttıran en büyük faaliyetleri ormanların yok edilmesi ve fosil yakıtların tüketilmesidir.

Küresel ısınmaya en çok atmosfere salınan sera gazlarının neden olduğu bilinmektedir. Sera gazları güneşten gelen ısıyı dünyanın atmosferine hapseden gazlara denilmektedir ve bu gazlardan en zararlı olanı karbondioksit gazıdır.

Bir başka sebepler arasında da küresel ısınmanın artmasıyla, eriyen buzulların altında kalan sera gazlarının atmosfere yayılmasından endişe ediliyor.


Küresel Isınmanın Sonuçları Nelerdir?


Dünyada meydana gelen küresel ısınmanın sonuçları en belirgin hali ile kutuplardaki buzların erimesi olarak görülmektedir. Deniz seviyesinde yükselme ve meydana gelen toprak kayıpları da küresel ısınma sonucu meydana gelen diğer olumsuz durumlardır.

Küresel ısınma ile beraber birçok ülkede bölgelere göre artan sel ve taşkınlar sebebiyle her yıl birçok insan ve canlılar zarar görmektedir. Öte yandan normalden daha uzun süren kuraklığın yaşandığı bölgelerde de yine canlı hayatı büyük kayıplar yaşamaktadır. Kışlar mevsim normallerine göre sıcak geçerken, baharın erken vakitte gelmesi iklimlerdeki etkiyi gösteriyor.

Bu değişikliklere alışkın olmayan ve değişiklik sonucu oluşan durumlarda hayatını sürdüremeyen canlı ve bitkiler gün geçtikçe azalıyor veya yok oluyor. Çevre sorunlarının arasında en başta gelen küresel iklim değişikliği insanların çevreye verdiği zarar sonucu meydana gelerek yine insan hayatını olumsuz etkiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder