19 Ağustos 2015 Çarşamba

Geri Dönüşüm Nedir? Avantajları Nelerdir?



Geri dönüşüm, kullanım dışı kalan ve tekrardan kullanıma uygun atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm metodları ile hammadde olarak tekrar imalat süreçlerine geri kazandırılması işlemidir.

Geri dönüşümün amacı su, hava ve toprak kirliliğini önlemek, yeni hammadde tüketimini ve enerji israfını azaltmak, atık malzeme miktarını en az düzeye düşürmek olarak sıralanabilir.

Geri dönüşüm işlemiyle doğaya tekrardan kazandırılabilen malzemeler kağıt, metal, cam, elektronik ve tekstil ürünlerinin tümüdür.


Geri Dönüşüm Nasıl Yapılır?


Geri dönüşümde kullanılacak atıklar sokaklardan, çöplüklerden ve geri dönüşüm kutularından toplanarak toplama tesislerine getirilir. Burada atıklar ilk olarak cam, metal, plastik ve kağıt geri dönüşüm için ayrıştırılır. Sonra kağıtlar beyaz kağıt, gazete kağıdı vs. olarak ayrıştırılır ve diğer atıklar da bu şekilde ayrıştırılır. Atıklar gruplar halinde düzenlendikten sonra geri dönüşüm merkezlerine gönderilirler. Burada parçalama, öğütme gibi işlemlerden geçirilerek hammaddeye dönüştürülürler.


Geri Dönüşümün Faydaları


Atıklar, hammaddeye dönüştürüldüğünde ekonomiye büyük katkı sağlar.

Atık miktarı azalırken hammadde miktarı artar ve farklı yollardan hammadde üretilebildiği için hammadde fiyatları azalır.

Hayvan dışkıları gübre olarak kullanılarak ağaçların ve bitkilerin gelişimine fayda sağlarlar.

Geri dönüşüm işleminde atıkların toplanması ve işlenmesinde gerek duyulan personel ihtiyacı ile ülkedeki işsizlik sorununa katkı sağlanır.

Ülkemizde kaynak olarak az olan ve diğer ülkelerden ithal olarak elde edilen maddeler geri dönüşümle tekrar hammaddeye dönüştürülerek sınırlı kaynakların korunabilmesi sağlanır.

Geri Dönüşümün Avantajları


  • Bir ton kağıt atığın geri dönüşümüyle 17 ağacın kesilmesi önlenir.
  • Bir ton cam atığın geri dönüşümüyle 100 litre petrolden tasarruf sağlanır.
  • Bir ton lastik atığın geri dönüşümüyle %95 oranında enerjiden tasarruf elde edilir.

    Sahip olduğumuz kaynaklar doğru kullanılmazsa gelecekte kaynaklarımız yetersiz kalacaktır. Bu nedenle birçok ülke gelecekte enerji ve hammadde krizi yaşamamak için geri dönüşüm projelerine önem vermiş ve çeşitli geri dönüşüm projeleri geliştirmiştir.


    Sonuç olarak atıkların geri dönüşüm projeleriyle tekrardan ekonomiye kazandırılması çevre ve insan sağlığı açısından çok önemlidir. Ülkemizdeki atıkların yarısından fazlası geri dönüşüme uygundur. İlgili kuruluş ve yatırımcıların bu fırsatı iyi bir biçimde değerlendirmeleri gerekmekte ve geri dönüşüm projelerine gereken önemi vermeleri gerekmektedir.

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder