5 Ocak 2018 Cuma

Çevre Sorunları Nelerdir? Çözümleri Nelerdir?

çevre sorunları nelerdir

Çevre Sorunları


Doğada var olan canlı varlıklar hep birlikte uyum içinde yaşamlarını sürdürmekte ve bu alana çevre denmektedir. Doğadaki tüm canlılar çevresindeki diğer varlıklar ile uyum içinde yaşamlarını devam ettirirler. Doğadaki tüm bitkiler, hayvanlar ve mikroskobik canlılar uyum içinde yaşarlar. Çevreyi meydana getiren canlı halkalarından birinin yok olması, diğer canlıların olumsuz yönde etkilenmesine ve bunun sonucunda çevre sorununa neden olmaktadır.

Hızla artmakta olan dünya nüfusu, verimin artırılması amacıyla kullanılan tarım ilaçları, yapay gübreler, sanayileşme, çarpık kentleşme, nükleer denemeler ve deterjan türevi kimyasal maddelerin kullanımı çevre kirliliğine sebep olarak çevre sorunlarına neden olmuştur. Bunun sonucunda kirli hale gelen toprak, su ve hava canlıların yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir.


Genel olarak çevre sorunları insanlar, hayvanlar ve bitkilerin yaşadıkları ortamın doğal yapısına zarar vermektedir. Bu tahribatın hızı hayatın yoğun olduğu alanlarda hızlı, yaşamın ve yerleşimin olduğu bölgelerde daha yavaş olmaktadır. Bozulan bu doğal çevre sonucu, bu ortamda yaşayan tüm canlıların yaşamları negatif yönde etkilenmektedir. İnsanlar daha ferah yaşam koşullarını kendilerine sağlamak için çevreye zarar vererek çevre sorununa neden olmaktadırlar.


Çevre Sorunlarının Çözümleri

  • Çevre denetim ve yönetim sistemlerinin etkili ve sistematik bir şekilde kurulması gerekmektedir.
  • Çevre sorunları çözümünde sivil toplum örgütleriyle temas kurulmalı ve ortak çözüm planları yapılmalıdır.
  • Çarpık kentleşmeyi engellemek için şehirlerin imar planları sistemli olarak çevresel durumlar göz önüne alınarak gerçekleştirilmelidir.
  • Şehir içerisindeki mevcut yeşil alanlar artırılmalı ve böylece şehirlerin nefes alması sağlanmalıdır.
  • Sanayileşme düzenli bir şekilde planlanmalı ve mutlaka şehirlerden uzakta kurulmalıdır.
  • Çevre sorunları çözümü için entegre atık çalışmaları geliştirilerek atıklar minimum miktara indirgenmelidir.
  • Enerji üretimi için yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımlar yapılmalıdır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder