18 Ağustos 2015 Salı

Heyelan (Toprak Kayması) Nedir? Korunma Yolları Nelerdir?

heyelan

Heyelan Nedir?


Heyelan, diğer adıyla toprak kayması yer göçmeleri olarak ifade edilir. Heyelan toprak örtüsünün bulunduğu yamaçtan belli etkenlerle aşağıya doğru kaymasıdır. Ülkemizde sıkça rastlanan bir durum olan heyelan yağmur sularının toprak içine sızıp burada birikmesiyle oluşur. Biriken sular toprağın altında kaygan zemin oluşturarak toprak kaymasına neden olur. Ağırlığı artmış olan toprak kütlesi yer çekiminin de etkisiyle gün geçtikçe daha hızlı hareket eder. Bazen çamur şeklinde bazen ise büyük toprak kütlesi halinde yamaçtan aşağı doğru kayar ve bir yerde birikir.


Heyelanın olmasıyla tarlalar, bahçeler kum ve çalılarla kaplanır. Tarıma yaptığı zararın yanı sıra can kayıplarına, bina hasarlarına da neden olmaktadır. Bunun yanında yollara, köprülere ve tünellere zararı da oldukça fazladır.

Heyelanın en sık görüldüğü mevsim ilkbahar mevsimidir. Bu mevsimde özellikle nisan yağmurları etkili olduğu için ülkemizin birçok yeri yağışlı geçmektedir. Ülkemizde toprak kaymalarının en sık görüldüğü bölge ise Doğu Karadeniz bölgesidir. Bu bölgede yağışlar fazladır ve yamaçlar çok diktir.

toprak kayması

Heyelanı Oluşturan Etkenler


a) Yağış Koşulları

Toprak kayması yağış ile doğrudan bağlantılıdır. Yağış artarsa heyelan da artar çünkü toprak aralarına sızan yağmur birikmesi sonucu heyelana neden olmaktadır.

b) Yer çekimi

Yer çekiminin etkisiyle toprak kütleleri aşağı doğru çekilir. Toprak kaymaları bu yüzden yamaçlık alanlarda olmaktadır.

c) Eğim

Keskin eğimli yamaçlar heyelanı tetikleyen en önemli etkenlerdendir. Eğimin artmasıyla yer çekimi etkisini daha kuvvetli hissettirmekte ve toprak daha kolay aşağı doğru kaymaktadır.

d) Toprak Özelliği

Özellikle gözenekli topraklar bol miktarda su emdikleri için yumuşarlar. Kayaların ve sert kütlelerin olduğu yerlerde ise toprak kayması ihtimali azdır.

e) Depremler

Deprem gibi doğal afetler toprak kayması riskini artırmaktadır.

f) İnsan Etkisi

Yol, tünel gibi yamaçların zeminini ve doğal dengesini bozan durumlar heyelana sebep olabilmektedir.


Heyelandan Korunma Yolları


  • Heyelan tehlikesi olan yamaçlara setler yapılmalıdır.
  • Toprak kaymasını önlemek için özellikle yamaçlar ağaçlandırılmalıdır.
  • Yol, tünel, baraj yapımlarında yamacın zemininin bozulmamasına dikkat edilmelidir.
  • Heyelan ihtimali olan yerlere yeni iskân bölgesi açılmaması gerekmektedir.
  • Yamaçların doğal dengelerini bozmadan drenaj kanalları açılması yoluyla suyun birikmesi önlenmelidir.

Heyelan Set Gölleri


Heyelan set gölleri toprak kayması sonucunda akarsunun önünün kesilmesiyle oluşan göllerdir. Akarsunun önüne geçen toprak doğal set görevi görür ve su bu setin önünde birikir.

abant gölü

Heyelanın en fazla oluştuğu yer Karadeniz bölgesi olduğu için heyelan set göllerinin çoğu da bu bölgededir. Ülkemizde de bu yolla oluşan heyelan set gölleri şunlardır:

  • Abant Gölü
  • Sülük Gölü
  • Yedigöller
  • Tortum Gölü
  • Borabay Gölü
  • Sera Gölü
  • Zinav Gölü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder