14 Ağustos 2015 Cuma

Trekking (Doğa Yürüyüşü) Nedir? Nasıl Yapılır?


trekking

Trekking seyahat etme anlamına gelirken ülkemizde doğa yürüyüşü sporu için kullanılmaktadır. Bu yürüyüş şehirden uzak doğada, ormanlık alanlarda yapılmaktadır. Her kesimden insanın yapabildiği bu doğa yürüyüşü sporu özellikle şehrin karmaşasından uzaklaşmak isteyenler için iyi bir neden oluyor.

Trekking özellikle doğanın yakından görülerek, sürekli güç sarf edilerek yapılan bir yürüyüş olduğu için diğer araçlarla ile yapılan turlardan daha üstündür. Trekking'in en önemli özelliği ise insanın dayanıklılığını güçlendirmesidir.



doga yuruyusu


Trekking'in en temel kuralı doğadaki yürüyüşün tek sıra halinde yapılmasıdır. Trekking uzun süreli bir yürüyüş olduğu için tek sıra kuralına dikkat etmek yürüyüşte enerjiyi doğru bir şekilde kullanmaya ve böylece uzun yürüyüşler yapmaya olanak vermektedir.

Trekking'in amacı kalabalıktan uzaklaşıp doğa yaşamına uyum sağlamaktır. Bu spor kolay gibi gözükse de yeni başlayanlar için bir hayli zor olabilir. Bu yüzden ilk kez bir tura katılacakların kolay parkurları tercih etmesi ve parkurun detaylarını turu düzenleyen acentadan alması gerekmektedir, aksi takdirde birçok sorunla karşılaşabilir.

Doğa yürüyüşü sporu yapacak kişilerin yanında mutlaka sırt çantası bulundurmaları ve genelde patika yollardan yürüneceği için uygun bir yürüyüş ayakkabısı giymeleri gerekmektedir. Sırt çantasında yiyecek ve su başta olmak üzere olası bir kaybolma durumu için düdük, yağmurun yağma ihtimali içinyağmurluk, güneşin çok yoğun olabileceği durumlar için şapka bulundurmak gerekir. Bunların yanında el feneri, çakı gibi hafif eşyalar da çantaya konabilir.



hobi

Trekking'te giyilecek eşyalar da bu spor için önemlidir. Çünkü uzun bir doğa yürüyüşü yapacağımız için giysilerimizin hafif olması ve aynı zamanda hareketlerimizi kısıtlamayacak şekilde olması gerekmektedir. Kalın giysiler giymek yerine ince kıyafetleri üst üste giyerek terleme durumunda vücut ısımızı daha kontrol altında tutabiliriz. Ayrıca pamuklu giysiler ıslandığında hızlı kurumadığı için genellikle sentetik veya yün kıyafetler tercih etmeliyiz.

Trekking ( Doğa Yürüyüşü ) Yapacak Kişilere Ufak Bilgiler


- Yanımızda nasıl olsa sırt çantası var diye çantanın içini gerekli gereksiz şeylerle doldurmamak gerekir aksi takdirde bu durum sizi gruptakilerden erken yoracaktır.

- Genellikle dağlık alanlarda cep telefonu çekmediği için gruptan kesinlikle ayrılmamalısınız.

- Bu uzun doğa yürüyüşünde çok çeşitli ve sizde merak uyandıracak şeyler göreceğiniz için yanınızda fotoğraf makinesi bulundurmalısınız.

- Dere içinden geçerken dikkatli olmalısınız çünkü dere içindeki taşlar yosun tuttuğu için kayma ihtimaliniz artacaktır. Bu yüzden altı düz ayakkabılar yerine altı girintili çıkıntılı spor ayakkabılarını tercih edin.

- Dönüş saatinde gecikme olabilir bu yüzden bunun bilincinde olarak esnek olmaya çalışın.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder