1 Eylül 2016 Perşembe

Albino Nedir? Albino Hastalığı Nedir? Nedenleri Nelerdir?

albino

Albino hastalığı son dönemlerde en çok konuşulan hastalıklarından biridir. Albinizm ya da Akşınlık soydan geçen bir metobolizma hastalığıdır. Bu hastalığı taşıyanlara ise Akşın ya da Albino denir.

Albino, diğer adıyla albinizm genetik bir hastalıktır. İnsanlar ve hayvanları ayrı ayrı etkilemekte ve aynı etkiyi göstermektedir. Albino hastalığı, renklenmeyi sağlayan melanin pigmentinin vücutta eksikliği ya da hiç olmamasından kaynaklanmaktadır. Hipofiz bezinden salgılanan melanin pigmenti vücutta birden fazla görevi olan renk pigmentidir. Melanin pigmenti göz, deri, saç ve sakal renk veren pigmenttir.


İki tür Akşınlık vardır; bunlar kısmi akşınlık ve tam akşınlıktır.


Melanin pigmentinin azlığı sebebiyle oluşan akşınlığa Kısmi Akşınlık denir. Kısmi akşınlık deri üzerinde bölgesel leke ya da beyaz noktalar şeklinde oluşan beyazlıkların oluşmasıdır. Derinin altındaki melanin pigmentlerinin vücudun bazı bölümlerinde bulunması vitiligo hastalığı olarak bilinir.

Tam akşınlık ise tahmin edeceğiniz üzere vücudun tamamındaki derinin altında melanin pigmentinin bulunmaması durumudur.

albino hastalığı


Albino İnsanların Özellikleri


Albino hastalığına sahip insanların saçları beyaz ve gözleri kırmızıdır. Gözleri ışığı yeterince kıramadığı için gözlerini kısmak ve bir noktaya belli bir süre sabit bir şekilde bakmamak şeklinde bundan en az zararı görmeye çalışırlar. 

Albino hastalarının güneş altında kalması, şiddetli yanıklara neden olmakta ve kansere yakalanma oranlarını artırmaktadır.


Genetik bir hastalık olduğundan engellenebilmesi için albinoların çocuk sahibi olmaları engellenebilir fakat bu bir yerde tercihe girer. Albino hastalığının engellenmesi zorla olursa ne kadar ahlaka uygun olur, tartışılır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder